Pääomavastike

Pääomavastike

Sinun kotisi

Sanotaan, että oman asunnon myynti on yksi merkittävimpiä sekä opettavimpia asioita ihmisen elämässä. Kun kyseessä on oma koti, niin asiaan liittyy usein hyvin syviä ja melko usein ristiriitaisiakin tunteita sekä paljon ainutlaatuisia muistoja. Myytävä asunto eli oma koti pitää sisällään kaiken sen fiiliksen seinien, ovien ja ikkunoiden lisäksi. Koti on monelle se tärkein paikka, jonne voi mennä rauhassa pakoon maailman menoa. Kun kotia aletaan myymään, pitää henkisesti varautua kertomaan sen tarinaa ja sisältöä moneltakin eri kantilta. Ainakin myyjälle itselle, ja ostajalle, jotta hetkestä ja kodista tehdään ainutlaatuinen myös tulevalle kodin omistajalle.

Yhtiö-, hoito-, pääoma- ja rahoitusvastike

Rakkailla vastikkeilla on monta eri nimeä sekä tarkoitusta. Onkin hyvä tietää pääpiirteissään, mitä erilaisilla vastikkeilla kulloinkin tarkoitetaan.

Aloitetaan ehkä tutuimmasta eli yhtiövastikkeesta. Se on kuukausittainen maksu, jolla katetaan taloyhtiön yhteisiä menoja. Yhtiövastikkeen määrä perustuu asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestykseeen, asunnon pinta-alaan sekä osakkeiden määrään. Tämä maksu on aina osakkeenomistajan vastuulla.

Ja sitten jatketaan syvemmälle vastikkeiden ihmeelliseen maailmaan. Tämä äsken tarkastelemamme yhtiövastike pitää nimittäin sisällään hoitovastikkeen ja pääoma- eli rahoitusvastikkeen.

Yhtiövastikkeen toinen osa eli hoitovastike määräytyy osakkeenomistajan asunnon neliöiden mukaan. Hoitovastike on kuukausittainen maksu, jonka taloyhtiö laskuttaa osakkeenomistajalta. Hoitovastikkeella maksetaan taloyhtiön rakennusten ja alueiden ylläpito (muun muassa siivous, lämmitys, huolto) sekä muut vuosittaiset ennakoidut kulut (kiinteistövero, tontin vuokrakulut ynnä muut). Myös pienet ennakoimattomat kulut katetaan hoitovastikkeella. Hoitovastikkeen määrä päätetään vuosittain yhdessä taloyhtiön yhtiökokouksessa.

Pääomavastike eli toisella nimellä rahoitusvastike taas määräytyy osakkaan omistamien osakkeiden määrän mukaisesti. Tämä pääomavastike tai rahoitusvastike pitää sisällään rakennus-, korjaus- sekä uudistuskulut, joten uusissa asunnoissa tämä on pitkäaikaista rakennuslainaa. Sen vuoksi rahoitusvastike on uusissa kohteissa alkuun matala, koska lainanlyhennykset alkavat vasta kohteen valmistuttua. Tämän lainan osakas voi maksaa osittain kuukausierissä tai kerralla kokonaan pois.

Rakenna ja myy sinun tarinasi

Asuntomyynti on siis paljon muutakin kuin vain konkreettisten tilojen, lukujen ja materiaalien esittelyä. Asunnon lisäksi markkinoit kotisi tunnelmia ja mielikuvia. Tuot kotisi parhaat puolet esille ja näytät sen parhaassa mahdollisessa valossa. Keittiö muotoutuu ison katraan ruokintaan tai pienemmän porukan istumisnyyttäreihin. Olohuone muuttuu vaikkapa vanhempien huoneeksi tarpeen niin vaatiessa ja vaatehuoneesta voikin tulla kissan oma valtakunta… Entäpä omat muistosi: tässä mitattiin esikoisen pituuskasvua, tuohon ikkunaan osui pesäpallo, naapurissa asuu Mikko ja Sirpa ja tuohon seinään heijastaa kevään ensimmäiset auringonsäteet aamulla.

Peruselementit

Kotisi hyvä tarina koostuu tietyistä peruselementeistä, aivan kuten itse rakennuskin. Vakaa pohja ja perusta sekä kiinnostava sisältö, helppoa eikö vain? Hyvän tarinan kultaisia sääntöjä ovat selkeä teema, innostava juoni, sopiva kesto, riittävä tarinan käänne, tunteiden herättäminen, oikeat henkilöt, viisas näkökulma sekä mietitty tarkoitus.

Tärkeintä myyjälle on löytää juuri se tarina, jonka itse sekä haluaa että jaksaa kertoa ostajilleen. Kodin myyminen voi olla pitkä ja joka tapauksessa raskas prosessi, joten oman innostuksen on kannettava raskaiden vaiheiden läpi.

Kaikkein tärkeintä on siis luoda tunnetason side ostajaehdokkaan sekä myymäsi kohteen ja myyjän eli sinun välille. Jos sidettä ei synny, niin parhainkaan prosessi ei pääse kunniakkaasti maaliin. Ja itse asiassa vielä pahempaa: et jaksa tai usko itse koko myyntiprosessiin ja heität leikin kesken ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan.

Innostuitko itse uudestaan omaan asuntoosi?

Loitko tarinan ja tunteen, josta sait itsekin uudestaan kiinni? Jos siis olet vielä epävarma kotisi myynnistä, niin miksipä et laittaisi sitä sijoitukseksi eli vuokralle ja näin ollen kodiksi jollekin toiselle? Tällä keinolla kotisi säilyy sinulla, mutta lainaat sitä vain jonkun toisen käyttöön. Kerromme nyt, mitä asioita on kuitenkin tarpeen tietää oman asunnon vuokraamisessa. Eli mistä ja miten löytää sopiva vuokralainen sekä mitä vuokranantajan täytyy tietää asuntonsa vuokraamisesta.

Vuokralaisen valinnassa tärkeää on kärsivällisyys. Älä siis kiirehdi hakijoiden valinnassa. Pyydä hakijoilta todistuksia maksuvarmuudesta, kuten työpaikasta ja luottotiedoista. Älä epäröi myöskään pyytää noin kahden kuukauden takuuvuokraa tai takaajaa. Voit myös pyytää hakijoilta suosituksia heidän sopivuudestaan vuokralaiseksi. Vuokralaisen valinnassa kaikkein tärkeintä on luottamus. Luota itseesi ja hakijaasi, näin säästyt ajan- ja rahanmenolta ja turhilta murheilta.

Vuokranantajan on hyvä tietää velvollisuuksistaan taloyhtiön vastikkeisiin. Yhtiövastike on kuukausittain maksu, joka kerätään osakkeenomistajilta. Yhtiövastike muodostuu sekä hoitovastikkeesta että rahoitusvastikkeesta. Karkeasti voidaan sanoa, että hoitovastike syntyy asunnon neliöiden mukaan ja rahoitusvastike taas osakelukumäärän mukaisesti. Tämä jälkimmäinen eli rahoitusvastike on erittäin tärkeä kotiaan vuokraavalle. Rahoitusvastikkeen voi vähentää verotuksessa vuokratulosta, jos kyseenomainen vastike on taloyhtiössä katsottu tuloksi. Verovähennysoikeutta ei taas ole, jos rahoitusvastike on taloyhtiön säännöissä rahastoina.

Vai löysitkö uuden asunnon?

Jos löysitkin jotain aivan uutta, niin muistathan muutaman termin asuntokaupoilla uudiskohteissa. Kannattaa muistaa, että uudiskohteissa todelliset vastikkeet saadaan tietoon aina alustavina arvioina, jotka voivat poiketa jopa satasilla lopullisesta. Taloyhtiöiden oma rekisteröity ja osakkaiden yhdessä sopima yhtiöjärjestys kertoo muun muassa osakkaiden vastikkeet sekä vastikeperusteen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä suurempi asunto, sitä suurempi vastike. Vastikkeet määräytyvät useimmiten asunnon pinta-alan tai osakemäärän mukaan.

Sinun päätöksesi

Koti on lopulta ostamisen ja myymisen hetkellä kiinteistö, jolla on oma rahallinen arvonsa. Myös taloudelle kannattaa antaa oma arvonsa, sillä se edesauttaa muiden arvojen toteutuksen. Muista, että hyvä myyjä (ja ostaja) on kärsivällinen. Monissa päätöksissä ja odottelussa vaaditaan hermoja ja kaikki asiat eivät ehkä suju niin kuin elokuvissa, mutta asiassa kun asiassa kannattaa pitää pää kylmänä.

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.