Blogi: 10 vinkkiä mitä huomioida asunnon ostamisessa

Ennen asunnon ostamista, on hyvä miettiä muutamia seikkoja, jotka ovat tärkeitä niin sijoittajalle kuin omistusasujalle. Asunnon ostaminen on hyvin usein tunneasia, mutta kylmille faktoille ja raa’alle datalle kannattaa antaa tilaa. Tutki tarkkaan, mitä taloyhtiö pitää sisällään, miten siitä on huolehdittu ja kuinka alue kehittyy tulevaisuudessa. Tutkittavia asioita piisaa, mutta olemme koostaneet niistä 10 tärkeää vinkkiä:

1. Seisooko taloyhtiö omalla tontilla?
Tutkimusten mukaan 1/3 ensiasunnon ostajista ei tiedä, seisooko taloyhtiö omalla tontilla vai ei. Omalla tontilla seisova taloyhtiö ei ole ulkopuolisten vuokrankorotusten armoilla. Omalla tontilla on myös valtaa tehdä pilkkomisia tai kehitystöitä. Vuokratontti on usein iso kuluerä taloyhtiölle, josta maksetaan kymmeniä tuhansia vuokraa vuosittain. Tämän vuokranhan maksaa jokainen osakas, eli käytännössä sinä, vastikkeen muodossa. Omistaako taloyhtiö miljoonan arvoisen tontin vai ei, on merkityksellinen asia.

2. Selvitä mitä remontteja tehty tai tulossa.
Tutki taloyhtiön papereista, kysy välittäjältä tai isännöitsijältä taloyhtiöön tehdyistä remonteista. Ota myös selvää, mitä on tulossa seuraavan 5-10 vuoden sisällä. Taloyhtiöremontit ovat usein todella arvokkaita ja niistä voi koitua ostohintasi päälle iso summa. On normaalia, että taloyhtiö jossa remontit ovat vielä edessä, voi niiden kustannus olla esimerkiksi 450 euroa / neliö. Jos olet ostanut 50m2 kaksion, tekee tämä lyhyellä matematiikalla laskettuna sinulle 22 500€ maksettavaa. Ota selvää tulevista remonteista, laske ne itsellesi auki ja varaudu niihin.

3. Mikä on alueen tai kaupungin tulevaisuus?
Kasvaako kaupunki, onko se muuttovoittoinen tai kehittyykö kaupungin sisällä jokin tietty alue suotuisasti vai ei. Pienilläkin sijaintieroilla voi olla valtava merkitys. Puntaroi alueen kehitystä ja vertaile.

4. Asunnon pohjaratkaisu. Hyvä vai huono?
On olemassa hyviä ja huonoja pohjaratkaisuja. Nykypäivän suunnittelu on onneksi tehnyt uudistuotannossa sen, että pohjaratkaisut alkavat olla hyvin mietitty ja tarjoavat asumiseen tehokkaita neliöitä. Vanhemmissa kohteissa näin ei välttämättä aina ole. Asunto voi olla edullinen, mutta pohjaratkaisun huonous tekee siitä epäkäytännöllisen ja käytännössä huonon ostoksen.

5. Millainen on asunnon realisoitavuus?
Aina kaikki ei mene niin kuin strömsössä. Joskus elämä muuttuu ja saattaa tulla tilanne, että asunto joudutaan myydä. Asiaa ei kannata nähdä negatiivisena, vaan ennemmin varmistuksena siitä, että tarvittaessa asunto on sellainen, että siitä voi päästä eroon. Mieti itsellesi ikään kuin exit -suunnitelma varmuuden vuoksi.

6. Taloyhtiön hoitovastikkeen taso.
Hoitovastikkeen avulla taloyhtiö varautuu tulevia remontteja varten ja käytännössä hoitovastikkeella pyritään myös kattamaan käyttökulut ja pitää taloyhtiön ”rattaat” pyörimässä. Korkea hoitovastike ei välttämättä aina tarkoita huonoa eikä matala hyvää, vaan on syytä selvittää, mitä nykyisellä vastiketasolla halutaan saavuttaa ja mihin sillä pyritään. Korkealla vastikkeella voidaan pyrkiä keräämään puskureita tulevia remontteja tai uudistuksia varten. Taloyhtiön talouden tunnusluvuista selviää moni asia. Jos et osaa tulkita niitä, kysy rohkeasti joltain joka tuntee ne.

7. Millainen omistuspohja taloyhtiöllä on?
Onko taloyhtiö täynnä pelkkiä sijoittajia tai omistaako yksi taho suuren määrän asuntoja tai jopa kaikki? Talon omistuspohjan saa selville isännöitsijältä. Käytännössä on hyvä asia, että omistuspohja on mahdollisimman hajautettu ja yksi taho ei omista liikaa asuntoja. Kun taloyhtiössä on monipuolisesti eri omistajia, ei riskit kasaannu yhden tai kahden omistajan harteille.

8. Julkinen liikenne ja kulkuyhteydet.
Yhä useampi kaupungissa asuva ei enää omista omaa autoa, mikäli töihin pääsee muuten julkisilla. Asunnon oston yhteydessä on hyvä tutustua alueen liikenneyhteyksiin ja niiden kehittymiseen. Esimerkiksi Tampereella uusi raitiovaunulinja on muuttanut asumisen kulttuuria valtavasti ja mahdollistaa tuhansien ihmisten liikkumisen kauempaakin nopeasti ja vaivattomasti.

9. Palveluiden monipuolisuus
Kaupungistuminen on megatrendi, jota ei voi ohittaa. Kaupungissa asuminen tarkoittaa palveluita. Yhä useammin asunnon ostopäätöksen tukena on sen lähettyvillä olevat palvelut kuten koulut, päiväkodit, lähikaupat ja ravintolat.

10.Oman henkilökohtaisen talouden hallinta.
Monissa asunnoissa voi olla pieni myyntihinta mutta iso yhtiölaina taustalla. Yhtiölainan määrä voi hämätä ja se voi tuntua siltä, että asuntoon pääsee niin helposti kiinni. Lisäksi voi olla niin, että ensimmäiset 2 vuotta ovat lyhennysvapaita. Sitten kun alkaa taloyhtiölainan lyhennyksen käynnistyä, tuleekin omistajalle yllätyksenä vastikkeen suuruus. Kannattaa miettiä ja laskea tarkkaan, ettei vedä omaa talouttaan liian tiukalle.

Haluatko keskustella sijoittamisesta?

Autamme jatkuvasti asiakkaitamme asuntojen kanssa ja pyrimme samalla myös antamaan vinkkejä asuntosijoittamiseen liittyen. Ole rohkeasti meihin yhteydessä jos sinua askarruttaa jokin asuntosijoittamiseen tai yleisesti asuntoihin liittyvä asia. Sinua auttaa tarpeen vaatiessa laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV). Ota esimerkiksi yhteyttä täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä

Oli sitten kyse asunnon ostamisesta tai myymisestä, voit olla meihin reilusti yhteyksissä ilman sitoumuksia tai päällekäyvää myyntipuhetta. Kiinteistönvälittäjämme auttaa Sinua mielellään. Laita joko sähköpostia tai vaikka soita, niin keskustellaan. Mikäli tiedät tarvitsevasi meidän palveluita, jätä suoraan tilaus verkkokaupastamme, jonne pääset tästä linkistä. Muissa yhteydenotoissa, voit jättää meille sähköpostia osoitteeseen toimisto@versusasunnot.fi

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.