Varainsiirtovero

Varainsiirtovero asunto-osakkeen ostossa

 

Kun olet ostamassa asunto-osaketta kiinteistönvälittäjän avulla, on hyvä tietää mitä ilmoituksia ja velvoitteita sinulla on ostajana varainsiirtoveron suhteen. Oston yhteydessä kiinteistönvälittäjä voi olla kullanarvoinen apu, jotta ostoon liittyvät veroilmoitukset sujuvat mutkattomasti. Tässä artikkelissa me Versus asunnoilta jaamme kaiken, mitä sinun tulee ostajana tietää varainsiirtoverosta, kun ostat asunto-osakkeen kiinteistönvälityspalvelumme avulla.

 

Mikä on asunto-osakkeen varainsiirtovero?

 

Varainsiirtovero on vero, joka tulee maksaa asunto-osakkeen kuten esimerkiksi kerrostalo-osakkeen tai rivitalo-osakkeen luovutuksen yhteydessä verottajalle. Yleensä varainsiirtoveron ilmoituksen ja maksamisen hoitaa ostaja itse, mutta käyttäessänne Versus asuntojen kiinteistönvälityspalvelua, me teemme varainsiirtoveron ilmoituksen verottajalle ostajan puolesta. Varainsiirtoveron määrä on asunto- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeista 1,5 % velattomasta kauppahinnasta ja maksamisen hoitaa ostaja. Asunnon myynti kun koittaa, et siis itse myyjänä joudu maksamaan myymäsi asunnon varainsiirtoveroa, vaan se maksetaan aina ostaessa asunto-osaketta.

 

Missä tilanteissa varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa asuntokaupoilla?

 

  • Alle 10 euron suuruisesta veron määrästä
  • Asumisoikeusasunnosta

 

Muista kuitenkin, että ensiasunnon oston yhteydessä tulee aina tehdä varainsiirtoveron ilmoitus verottajalle, vaikka itse veroa ei kertyisi maksettavaksi. Me Versus asunnoilla teemme varainsiirtoveron ilmoituksen puolestasi tässäkin tilanteessa, jos olet ostamassa asunto-osaketta kauttamme.

 

Kuka tekee varainsiirtoveron ilmoituksen asunto-osakkeen oston yhteydessä kun käytetään kiinteistönvälittäjää?

 

Välittäjä tai ostaja itse hoitaa varainsiirtoveron ilmoituksen verottajalle. 

 

Jos asunto-osakkeen kaupan yhteydessä tulee myös erillisiä osakkeita, kuten autopaikka tai varastotila, temme näihin liittyvät veroilmoitukset myös puolestasi. Muussa tapauksessa ostajana sinun tulee muistaa tehdä nämä itse. 

Varainsiirtovero ja sijoitusasunto

 

Kun ostat asunto-osakkeen asuntosijoittamisen tarkoitukseen, tulee sinun maksaa oston yhteydessä asunnon velattomasta kauppahinnasta 1,5 % varainsiirtoveroa. Maksettava summa ei muutu, vaikka hyödyntäisit yhtiölainaa ja maksaisit vain asunnon myyntihinnan kaupanteon hetkellä.

 

Varainsiirtoveron ilmoituksen tekemiseen sinulla on 2 kuukautta aikaa. Me Versus asunnoilla kuitenkin teemme tämän ilmoituksen puolestasi, jos käytät sijoitusasunnon ostamisen yhteydessä välityspalveluamme. Voit lukea asuntosijoittajien palveluistamme lisää täältä.

 

Joissain tapauksissa varainsiirtoveroa voi joutua maksamaan myös vuokratontille rakennetun kiinteistön asuntokohtaisesta tonttiosasta, joka on 3 % lunastushinnasta. Nämä kannattaa huomioida etukäteen, ennen sijoitusasunnon ostamista, jotta kulurakenne pysyy taloudellisena. Verotuksen ymmärtämisestä voi olla asuntosijoittajalle paljon hyötyä. Ammattilaisen kiinteistönvälittäjän avulla nämäkin asiat tulee huomioitua hyvissä ajoin ennen mahdollista tarjouksen jättöä. Jos haluat olla ensimmäisenä kuulemassa hyvistä sijoituskohteista Versun asuntojen kautta, voit liittyä sijoittajalistallemme. Laskemme sinulle valmiiksi kaikki tärkeimmät avainluvut, jotta voit asuntosijoittajana säästää aikaa.

 

Onko varainsiirtoveron ilmoitus tehtävä, vaikka ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa?

 

Asunto-osakkeen oston yhteydessä on aina tehtävä varainsiirtoveron ilmoitus verottajalle. Jos ostat asunto-osakkeesi ilman kiinteistönvälittäjää, olet myös velvollinen tekemään varainsiirtoveron ilmoituksen itse verottajalle. Me Versus asunnoilla hoidamme ostajan varainsiirtoveron ilmoitukset hänen puolestaan, joten käyttäessäsi meidän kiinteistönvälityspalveluamme, et joudu itse hoitamaan ilmoituksia verottajalle.

 

Milloin varainsiirtoveroilmoitus tulee tehdä?

 

Ensiasunnon ostajana kannattaa muistaa tehdä varainsiirtoveron ilmoitus ajoissa verottajalle ohjeiden mukaisesti hyvissä ajoin kauppojen jälkeen. Ilmoittamisen ajankohdat riippuvat siitä, onko kyseessö uudiskohde vai ei. Kiinteistönvälittäjänä teemme ilmoituksen verohallintoon puolestasi, jos kyseessä on ensiasuntosi, mutta uudiskohteiden oston yhteydessä ilmoituksen tekeminen siirtyy sinulle ostajana. Neuvomme mielellämme ilmoituksen tekemisessä asiakkaitamme.

 

Tee varainsiirtoveroilmoitus seuraavassa aikataulussa:

 

  • Ensiasunnon ostajana 2 kk kuluessa kauppakirjan/sopimuksen allekirjoittamisesta.
  • Uudisasunnon ostajana 2 kk kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle.
  • Autopaikkojen tai varastotilojen ostajana 2 kk kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä sinulle.

 

Varainsiirtovero ja uudiskohde

 

Uudiskohteeksi luokitellaan rakennusvaiheessa oleva asunto, autopaikka tai varasto, jonka ostat rakennuttajalta sen ollessa vielä rakennusvaiheessa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ostat asunnon, autopaikan tai varaston hallintaa koskevia erillisiä osakkeita.

 

Varainsiirtovero uudiskohteesta on 1,5 % velattomasta kauppahinnasta. Varainsiirtoveroilmoitusta varten tarvitset kauppakirjan tai muun sopimuksen, mutta useimmin ilmoitus onnistuu jopa ilman liitteitä verottajan sivuilta.

 

Muistathan, että jos ostajia on useampia, tulee jokaisen tehdä oma varainsiirtoveroilmoitus, vaikka kyseessä olisi puoliso tai perheen jäsen. Neuvomme asiakkaitamme mielellämme ilmoituksien tekemiseen liittyvissä kysymyksissä, mutta tarkemmat tiedot saat verottajan sivuilta.

 

Varainsiirtovero ja asunto-osakkeen lisänä ostetut muut tilat, kuten autopaikat ja varastotilat

 

Jos asunto-osakkeen kauppoihin sisältyy autopaikan tai varastotilan hallintaan oikeuttavia erillisiä osakkeita, tulee näistä myös ilmoittaa varainsiirtoveroilmoituksella verottajalle. Vaikka olisit käyttänyt asunnon oston yhteydessä kiinteistönvälittäjää, tulee sinun tehdä autopaikkojen ja varastotilojen varainsiirtoveroilmoitukset verottajalle itse. Huomioi, että jokaisen ostajan tulee tässäkin kohtaa tehdä oma ilmoituksensa. Vero tulee maksaa 2 kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä.

 

Huomioithan, että autopaikan tai varastotilan erillisten osakkeiden varainsiiron vero tulee maksaa, vaikka kyseessä olisi ensiasunto. Näet sopimuksen kauppahintojen erittelystä näille omat hintansa. Tarkempia tietoja muiden tilojen osalta voit löytää verottajan ohjeista.

 

Milloin varainsiirtovero tulee maksaa?

 

Asunnon ostaja on aina velvollinen maksamaan varainsiirtoveron, ellei asunto-osake ole varainsiirtoverosta vapaa. Yleisesti maksuajankohta on 2 kuukauden sisällä kaupanteosta. Maksuajankohta kuitenkin riippuu paljolti siitä, käytetäänkö asunnon ostamiseen kiinteistönvälittäjää vai ostetaanko asunto-osake itse.

 

Jos käytössä on kiinteistönvälittäjä, tulee varainsiirtoveron määrä maksaa kaupanteon yhteydessä. Tämä helpottaa myös ilmoituksien ja maksujen tekemistä, kun itse varainsiirron ilmoitus on tehty jo kiinteistövälittäjän toimesta. Tässä tapauksessa maksuun tulee myös kaupanteon yhteydessä ostettujen autopaikan tai varastotilojen osakkeisiin liittyvät verot. Kiinteistönvälittäjän käyttäminen asuntokaupoissa on järkevä tapa varmistaa kaikkien ilmoituksien ja asiakirjojen ajankohtainen laatiminen ja ilmoittaminen. Varsinkin ensiasunnon ostajalle voi asuntokaupoilla tulla kerralla paljon uutta, johon kiinteistönvälityspalvelumme voi tarjota suuren tuen ja avun.

 

On hyvä huomioida, että maksamisen määräajat ovat samat, vaikka yhtiöjärjestyksessä olisi lunastuslauseke. Jos lunastusoikeutta käytetään, pätee sama 2 kuukauden aikaväli ilmoituksen tekemiseen ja veron maksamiseen. Tällaisessa tapauksessa alkuperäinen ostaja voi hakea maksetun varainsiirtoveron palautusta jälkikäteen.

 

Vero maksetaan desimaalin tarkkuudella, jolloin tarkka luku on luvallista pyöristää.

 

Mitä tapahtuu jos ilmoitus tai maksu myöhästyy?

 

On tärkeää huolehtia ilmoituksien tekemisestä ajallaan, jotta voi välttyä sen seuraamilta ikäviltä lisäkustannuksilta. Käyttäessäsi ammattimaista kiinteistönvälittäjää apunasi asunto-osakkeen ostossa, voit olla varma siitä, että tarvittavat veroilmoitukset tehdään asuntokaupan osalta ajallaan ja verojen maksukin käy kepeästi kaupanteon yhteydessä,

 

Jos kuitenkin jostain syystä ilmoituksen tekemisesi myöhästyy tai maksusi on myöhässä, voit varautua tapauskohtaisesti myöhästymismaksuun, veronkorotukseen tai viivästyskorkojen maksamiseen.

 

Maksun suuruuteen ilmoituksen myöhästyessä vaikuttaa se, miten monta päivää myöhästyminen on. Tämä on verottajan toimesta jaoteltu kahteen kategoriaan, alle 60 päivään ja yli 60 päivään. Korkeintaan 60 päivän ilmoituksen myöhästymisestä joudut maksamaan myöhästymismaksua, jonka suuruus vaihtelee tapauskohtaisesti 50 ja 100 euron välillä. Jos taas ilmoituksesi on myöhässä yli 60 päivää, siitä seuraa veronkorotus, joka tavallisesti on 10 %. Tutustu lisää viivästysseuraamuksiin verottajan sivuilta.

 

Kun käytät Versus asuntojen kiinteistönvälityspalvelua, voit välttää ilmoituksen myöhästymiseen liittyvät myöhästymismaksut. Myös itse veron maksaminen hoituu ajallaan kaupanteon yhteydessä ammattilaisen tuella ja ohjauksella. Meille on palvelussamme tärkeää, että sinun ei tarvitse asunto-osakkeen ostajana murehtia verotuksen aiheuttamista huolista, vaan voit keskittyä uuteen koti-/sijoitusasuntoprojektiisi rauhallisin mielin.

 

Olet sitten ensiasunnon ostaja, uuden kodin etsijä tai kokenut asuntosijoittaja, palvelemme kaikkia asunto-osakkeiden veroilmoituksiin liittyen. Asioidessa kanssamme voit varmistua siitä, että kaikki ilmoitukset ja maksut hoituvat ajallaan ja autamme sinua myös omassa osuudessasi liittyen osake-asunnon ilmoituksiin ja maksuihin.

 

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.