Blogi: Kannattaako taloyhtiölaina maksaa kerralla pois

Kannattaako taloyhtiölaina maksaa sijoitusasunnossa kerralla pois vai ei?

Usein kuuluu kysyttävän, että kannattaako oston yhteydessä kuitata kerralla pois joko vanhemman huoneiston remonteista kertynyt tai uudiskohteen oston yhteydessä muodostunut laina. Tähän vaikuttaa moni asia, ja ennen kaikkea on hyvä tarkastella sitä, mikä toimintatapa sopii omaan strategiaan sekä elämäntilanteeseen kaikista parhaiten. Huoneiston yhteydessä oleva taloyhtiölaina käyttäytyy myös erilailla riippuen siitä, onko se tuloutettu vai rahastoitu taloyhtiön kirjanpidossa. Asuntosijoittajat suosivat erityisesti kohteita, joissa taloyhtiölaina tuloutetaan yhtiön kirjanpidossa, jolloin se on vähennyskelpoinen suoraan vuokratulosta. Taloyhtiölaina myös monesti mahdollistaa sen, että pääset asuntoon kiinni pienemmällä hinnalla kun käytännössä maksat alkuun vain myyntihinnan. Uudiskohteissa suhde on monesti 30% myyntihinta ja 70% taloyhtiölaina.

Maksan taloyhtiölainan kerralla pois pankkilainalla

Plussat

+ Pankkilaina joustaa tarvittaessa
+ Lyhennysvapaiden neuvotteleminen onnistuu tarvittaessa
+ Voit lyhentää ylimääräisiä eriä yleensä
+ Lainan riskit saattavat olla helpommin hallittavissa

Miinukset

– Rahoitusvastikkeen vähennyskelpoisuus vuokratulosta katoaa
– Verotukselliset hyödyt voit hyödyntää vasta asuntoa myytäessä
– Saattaa karkoittaa sijoittajia myyntivaiheessa kun lainaosuus puuttuu

Et maksa taloyhtiölainaa pois, ainoastaan myyntihinnan

Plussat

+ Maksat kuukausittain rahoitusvastiketta, joka on vähennyskelpoinen mikäli taloyhtiö tulouttaa vastikkeen kirjanpidossa
+ Pääset pienemmällä myyntihinnalla kiinni asuntoon
+ Sijoittajia kiinnostaa enemmän yhtiölainoitetut huoneistot
+ Helppous ja vaivattomuus. Ei vaadi pankkirumbaa.

Miinukset

– Taloyhtiölaina ei jousta eikä mahdollista lyhennysvapaita
– Taloyhtiölainoissa on erilaiset riskit kuin pankkilainassa (ei välttämättä negatiivisessa mielessä)
– Et voi välttämättä vaikuttaa marginaaliin tai rahan hintaan

Kysy aina ensin isännöitsijältä, että mikä on yhtiön politiikka käsitellä vastikkeet kirjanpidossa. Tällä on iso merkitys seuraavaa siirtoa ajatellen. Toiseksi mieti, mikä on sinulle sopiva tapa ja mikä palvelee sijoitusstrategiaasi parhaiten.

Lataa maksuton opas ”15 vinkkiä ensimmäisen sijoitusasunnon ostamiseen” 

 

Haluatko keskustella sijoittamisesta?

Autamme jatkuvasti asiakkaitamme asuntojen kanssa ja pyrimme samalla myös antamaan vinkkejä asuntosijoittamiseen liittyen. Ole rohkeasti meihin yhteydessä jos sinua askarruttaa jokin asuntosijoittamiseen tai yleisesti asuntoihin liittyvä asia. Sinua auttaa tarpeen vaatiessa laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV). Ota esimerkiksi yhteyttä täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä

Oli sitten kyse asunnon ostamisesta tai myymisestä, voit olla meihin reilusti yhteyksissä ilman sitoumuksia tai päällekäyvää myyntipuhetta. Kiinteistönvälittäjämme auttaa Sinua mielellään. Laita joko sähköpostia tai vaikka soita, niin keskustellaan. Mikäli tiedät tarvitsevasi meidän palveluita, jätä suoraan tilaus verkkokaupastamme, jonne pääset tästä linkistä. Muissa yhteydenotoissa, voit jättää meille sähköpostia osoitteeseen toimisto@versusasunnot.fi

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.