Pohjapiirustus

Pohjapiirustus

Ennen kuin päätät mennä katsomaan potentiaalista asuntoa, on hyvä tutustua asunnon pohjapiirustukseen ja arvioida sen perusteella, kuinka hyvin asunto soveltuu omiin toiveisiisi.

Asuntoa etsivälle pohjapiirustus on yleensä heti sijainnin ja asunnosta otettujen upeiden valokuvien jälkeen kiinnostavin tekijä, sillä se antaa tarkemmat tiedot asunnon pohjaratkaisusta mittoineen. Pohjapiirustukseen kannattaakin perehtyä huolella, jotta unelmien asunto löytyisi nopeasti ja helposti. Jos kuvat näyttävät hyviltä ja asunnon pohjapiirustus lupaavalta, onkin jo aika lähteä esittelyyn tarkempaa tutustumista varten.

Mitä tietoa löydät pohjapiirustuksesta

Pohjapiirustus tehdään jo talon suunnitteluvaiheessa. Hyvästä pohjapiirustuksesta selviää mittakaava, tilanjako ja kaikki yksityiskohdat kuten ikkunoiden koko ja sijainti, ovien koko ja avautumissuunta, vesipisteet, portaikot, tulisijat, kiinteät kaapistot jne. Keittiön pohjasta on katsottavissa kaappien ja kylmälaitteiden sekä muiden kodinkoneiden sijainnit. Ilmansuunnat on myös useimmiten merkitty pohjakuvaan.

Edellä mainittujen yksityiskohtaisten ja oikealla mittakaavalla tehtyjen tietojen perusteella on helppo nähdä, mitä kaikkea asunnosta löytyy ja miten tila on suunniteltu. Joskus kuvaan on jo valmiiksi piirretty myös kalusteet eri tiloihin, mikä auttaa hahmottamaan paremmin tilan koon ja pohtimaan kalusteiden toimivinta järjestystä.

Ostamassa omaa asuntoa

Kiinteistönvälittäjä on yleensä kerännyt jo valmiiksi asuntoon liittyvät dokumentit ja laittaa ne nettisivuille valmiiksi niitä varten, jotka kiinnostuvat kohteesta ja haluavat lisätietoja. Jos näitä tietoja ei ole saatavilla netistä, kannattaa ottaa yhteyttä kiinteistönvälittäjään, joka toimittaa ne ostajaehdokkaille pyydettäessä.

Pohjapiirustuksesta saa nopeasti tiedon tilajaosta, huoneiden koosta, säilytyskaappien määrästä huoneissa, ikkunoiden ja ovien sijoittelusta sekä asunnon soveltuvuudesta esimerkiksi sellaisille henkilöille, jotka tarvitsevat esteettömän kodin. Remontoinnin suunnittelu on myös helppoa, kun kuva asunnon pohjasta on ajan tasalla.

Sisustussuunnittelu

Kun olet päätynyt ostamaan asunnon ja kaupat on tehty, voit vielä käyttää pohjapiirustusta sisustussuunnittelussa apuna. Sohvaa ja sänkyä on huomattavasti helpompi siirrellä kuvassa kuin varsinaisessa asunnossa. Nopeasti selviää, miten nykyiset huonekalut mahtuvat uuteen asuntoon ja millaisia hankintoja olisi kenties vielä tehtävä.

Jos käytät sisustussuunnittelussa apuna ammattilaista, pohjapiirustus toimii myös heidän työkalunaan. Joissain pohjapiirustuksissa on jo valmiiksi piirretty kalusteet sellaisiin paikkoihin, joihin ne parhaiten voisivat sopia. Toki sellaisia ratkaisuja ei tarvitse noudattaa omassa asunnossaan, mutta ehdotuksesta voi saada ideoita huoneiden käyttöön ja käsityksen siitä, mitä kalusteita huoneisiin mahtuu.

Remontointi

Mikäli suunnittelet remonttia, mutta asunnon vapautumista on vielä odoteltava tovi, pohjakuva on oiva työkalu suunnittelussa. Sen avulla kohdetta voi esitellä remonttimiehille, pyytää alustavia tarjouksia ja kokeilla erilaisia remontointivaihtoehtoja.

On tietysti selvää, että asuntokohteen näkeminen auttaa tarkemmassa suunnittelussa, mutta pohjakuvallakin pääsee jo hyvin alkuun. Sen avulla erilaisia vaihtoehtoja on helppo testata ja vertailla. Lisäksi pohjakuva auttaa huomaamaan monet remontin mahdolliset ongelmakohdat vähällä vaivalla. Ammattilaisremontoijat tarvitsevat pohjapiirustuksen joka tapauksessa – etenkin, jos suunnitellaan remontteja huoneisiin, joissa on vesipisteitä, tai mietitään seinien siirtämistä. Materiaalien menekki on myös nopeasti laskettavissa, kun mittakaava on oikea.

Myynnin aika

Jos päätät myydä asunnon, eikä sinulla ole vielä ajan tasalla olevaa kuvaa asunnosta, voit pyytää pohjapiirustuksen joko rakennusvirastosta tai taloyhtiösi isännöitsijältä. Joillakin kaupungeilla on myös sähköinen palvelu, josta pohjapiirustuksen voi ladata ilmaiseksi.

Jos asunnosta ei ole olemassa pohjapiirustusta digitaalisena vaan ainoastaan paperilla, voit hyödyntää palveluja, jotka tekevät uuden pohjakuvan digitaalisessa muodossa vanhan kuvan pohjalta. Sekä digitaalisuus että nopeus ovat asioita, joita kiinteistönvälittäjä ja tuleva ostaja nykypäivänä arvostavat. Asunnon myynti on helpompaa, kun kaikki myyntiin tarvittavat dokumentit pohjapiirustus mukaan lukien ovat laadukkaita ja helposti saatavilla.

Asuntosijoittaminen

Asuntosijoittajalle pohjapiirustus antaa kuvan siitä, millaisille asukkaille asunto voisi olla kiinnostava vuokrattavaksi. Jos asunnon sijainti, vuokrataso ja palvelut sopivat tietylle asiakasryhmälle, myös asunnon pohjaratkaisun on oltava kyseiselle ryhmälle soveltuva. Jos alue on esimerkiksi opiskelijoiden suosiossa, paras vuokrakohde on varmasti joko yksiö tai kaksio tai ehkäpä sellainen isompi asunto, jonka pohjaratkaisu on suunniteltu soluasumista varten.

Pohjapiirustus on myös hyvä tapa esitellä asuntoa ja sen mahdollisuuksia potentiaalisille vuokralaisille etukäteen ennen näyttöä. Heille tieto asunnon huoneiden ja parvekkeen koosta, mahdollisesta esteettömyydestä, paikasta pyykkikoneelle ja aamuauringon suunnasta voi olla juuri se merkittävä tieto, joka saa ihastumaan asuntoon ja tekemään päätöksen vuokraamisesta.

Lisävinkit

Erityisen tärkeää on pitää huolta siitä, että pohjapiirustus on luotettava ja siihen on päivitetty remonteissa tehdyt muutokset. Jos pohjapiirustus on epäselvä, niin kiinteistönvälittäjälle kuin mahdollisille ostajille tai vuokraajille voi herätä useita kysymyksiä. Näiden selvittely voi olla aikaa vievää ja viivästyttää myyntiä tai vuokrausta.

Sisustussuunnittelua varten on myös olemassa ohjelmia, joissa asunnon pohja muutetaan kolmiulotteiseksi. Näin on helppo nähdä, millaisia sisustusratkaisuja asuntoon voisi tehdä ja miltä ne näyttäisivät juuri siihen tilaan toteutettuna. Tulevaisuudessa virtuaalitodellisuus tulee todennäköisesti mullistamaan myös asunnonmyynnin. Sen avulla asuntoon voisi tutustua jo ennen varsinaista asuntonäyttöä laittamalla virtuaalilasit päähän ja käymällä asunnossa virtuaalisesti sen sijaan, että yrittäisi hahmottaa tilaa pelkkien kuvien avulla.

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.