Asunnon ostajan 4 yleisintä virhettä
Kantapään kautta tai kokeilemalla sitä monesti oppii, kuuluu sanonta. Ostaessasi asuntoa ja vähän kokeilemalla, saattaa tämä kokeilu maksaa sinulle viisinumeroisen summan rahaa. Olisiko siis halvempia lajeja kokeilla? Asunnon ostoon pätee hyvä suunnittelu ja tarkka tutustuminen ennakkoon ostettavaan kohteeseen. Älä lähde sijoittamaan kahta kättä heiluttaen vaikka mieli tekisi. Tässä yleisimmät virheet mitä sijoitusasunnon ostossa tehdään:
1. ”Ihan hyvältä taloyhtiö näyttää päällepäin”
Niin varmasti saattaa näyttääkin, mutta käytännössä aina kannattaa tutustua pintaa syvemmälle, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa taloyhtiön taloudelliseen kuntoon sekä mahdollisiin tulossa oleviin remontteihin syventyminen. Isännöitsijäntodistuksesta saa suhteellisen kattavasti jo tietää, millainen taloyhtiö on kyseessä teknisesti ja onko todistukseen kirjattu tulevia korjaustoimenpiteitä. Soittamalla hallituksen puheenjohtajalle ja isännöitsijälle saat ensikäden tietoa taloyhtiön tilanteesta ja siinä samalla voi keskustella asioita auki. Näissä kaikissa kysymyksissä myös kiinteistönvälittäjän tulisi avustaa sinua kun vain kysyt.
Lue ainakin:
– Isännöitsijäntodistus
– Tilinpäätös
– PTS
– Yhtiöjärjestys
2. Älä ole liian optimistinen.
Ihmismieli taipuu hyvin herkästi liian optimistiseksi ja piirtää mieleen liian ruusuisen kuvan aina sopivan tilaisuuden tullen. Liian usein vuokratuotot, arvonnousut tai remontit lasketaan joko ylä- tai alakanttiin. Ole kriittinen ja melkein pessimisti näissä tilanteissa. Kyseenalaista omia ajatuksia ja kysy, jos et ole aivan varma. Käytä mahdollisimman paljon laskinta ja mieti, onko tämä sopiva kohde sinun taloudelliseen tilanteeseesi nähden.
3. ”Niin joo nämä verot”.
Esimerkiksi vuokratulosta maksetaan 30% pääomatuloveroa. Vuokratulosta voit vähentää hoitovastikkeen, vuokraukseen liittyvät kulut kuten ilmoitukset, vuokravälittäjän palkkiot sekä rahoitusvastikkeen, joka on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. Mikäli rahoitusvastiketta ei ole, jää verotettavaa pääomatuloa jäljelle. Muista siis, että raha ei jää suoraan lapaseen vaan veroihinkin menee tapauskohtaisesti oma osuutensa.
4. ”Hinta oli niin halpa”.
Selkeästi halvemmalle hinnalle verrattuna muihin alueen vastaaviin hintoihin saattaa olla jokin selitys. Jos pyyntihinta on 50 000 euroa ja lasket ylioptimistisesti saavasi kohteesta yli 12% tuottoa, niin mieti, miksi asia on näin. Miksi asunto myydään näin halvalla? Yleensä asialle on selitys joko se, että taloyhtiön talous on selkeässä alamäessä, sijainti on huono tai tulossa on valtavasti remonttia ja sen jälkeenkin jää vielä korjausvelkaa. Älä haksahda halpoihin hintoihin vaan mieti, miksi kohde on niin halpa, ota selvää ja tee vasta sitten ostopäätös.
Lataa täältä maksuton opas ”15 vinkkiä asunnon ostamiseen”
Haluatko keskustella sijoittamisesta?
Autamme jatkuvasti asiakkaitamme asuntojen kanssa ja pyrimme samalla myös antamaan vinkkejä asuntosijoittamiseen liittyen. Ole rohkeasti meihin yhteydessä jos sinua askarruttaa jokin asuntosijoittamiseen tai yleisesti asuntoihin liittyvä asia. Sinua auttaa tarpeen vaatiessa laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV). Ota esimerkiksi yhteyttä täältä.
Ota rohkeasti yhteyttä
Oli sitten kyse asunnon ostamisesta tai myymisestä, voit olla meihin reilusti yhteyksissä ilman sitoumuksia tai päällekäyvää myyntipuhetta. Kiinteistönvälittäjämme auttaa Sinua mielellään. Laita joko sähköpostia tai vaikka soita, niin keskustellaan. Mikäli tiedät tarvitsevasi meidän palveluita, jätä suoraan tilaus verkkokaupastamme, jonne pääset tästä linkistä. Muissa yhteydenotoissa, voit jättää meille sähköpostia osoitteeseen toimisto@versusasunnot.fi