Blogi: Miten korona vaikuttaa asuntomarkkinaan?

Asuntomarkkinat koronan kourissa – kuinka korona vaikuttaa asuntomarkkinaan?

Kukaan ei voi enää väittää, ettei nykytilanne vaikuta omaan elämiseen mitenkään. Korona on ottanut kovan otteen maailmantaloudesta ja samalla myöskin asuntomarkkinoista. Meiltäkin kysytään jatkuvasti, että kuinka asuntokaupan nyt käy tässä tilanteessa. Kirjoitimme aiheesta muutamat ajatukset tämän hetkiseen tilanteeseen peilaten.

Asuntokauppa ei pysähdy mutta se hidastuu

Hengissäpysymiseen tarvitaan katto pään päälle. Hetki sitten se oli myös vessapaperi, mitä hamstrattiin kaupoista ja joille oli jo muodostumassa katukaupassa rahaakin kovempi arvo. Muutamassa viikossa kuitenkin hoksattiin, että ehkä se vessapaperi ei lopukkaan tästä maailmasta. Hieman samanlaista shokkihoitoa on saanut osakseen myös asuntomarkkinat. Alun totaalisen paniikin jälkeen on ehkä hieman rauhoituttu, ja otettu myös selvää uusista tekniikoista, joita välittäjät ovat tarjonneet mm. asuntoesittelyiden tueksi. Asuntokauppa tulee varmasti hidastumaan ja vaikeutumaan tietyillä alueilla, ja jo valmiiksi vaikeasti myytävien kohteiden osalta. Tällaisina aikoina tulee korostumaan laadukas kiinteistönvälitys, hyvät ilmoitukset, kuvat sekä tehokas markkinointi. Kilpailu kentällä kiristyy, ja hidastuu muttei pysähdy.

Markkinan sisällä voi tapahtua muutoksia – tarve muuttuu

Uuden keskustakolmion ostopäätöksestä voidaankin olla valmiita luopumaan ja vaihtaa edullisempaan sekä pienempään huoneistoon kaupungin laitamilla. Markkinan sisällä tapahtuu muutoksia ja ”happamat” kohteet saattavat happamoitua entisestään ja niiden myynti on vaikeaa. Tällaisen tilanteen vallitessa saattaa käydä niin, että vanhat ja edullisemmat huoneistot alkavatkin kiinnostaa ostajia enemmän ja markkina pysyykin vilkkaana niissä.

Matalat korot tukevat markkinoita

90-luvun lama oli siinä mielessä erilainen kuin nyt vallitseva tilanne, että korot olivat silloin jopa 16%, mikä varmasti siirsi ostopäätöksiä. Korot ovat nyt historiallisen alhaalla ja pankit edelleen anteliaalla päällä, joten sellaiset ostajat, joilla kirstu on kunnossa ja joilla on edelleen työpaikka, ostavat nytkin asuntoja. Matala korkotaso ruokkii asuntomarkkinaa, mutta pitää myös muistaa, että pidemmän päälle liiallinen lainoitus voi tuoda mukanaan synkkiä pilviä.

Vuokramarkkinat saattavat jopa vahvistua

Jos ei osteta uutta asuntoa niin sitten asutaan vuokralla. Onko jotain muuta vaihtoehtoa? Koronan jyskyttäessä niskaan, valtavaa epävarmuutta tuoden lähes jokaisen työpaikkaan, alkaa vuokralla asuminen todenteolla kiinnostaa. Vuokramarkkinat toimivat vaikeina aikoina suhteellisen tasaisina eikä siellä näy niinkään nousuja tai laskuja. Pienten ja edullisten vuokra-asuntojen kysyntä hyvillä paikoilla saattaa nyt jopa kasvaa voimakkaasti, sillä moni voi joutua muuttaa isosta ja kalliista pienempään ja edullisempaan.

Kuinka käy asuntojen arvon?

Moni on kertonut siirtävänsä asunnon ostoa koronan jälkeiseen aikaan ja ostavansa sitten 40% halvemmalla. Asuntojen katastrofaalinen hintojen romahdus on kuitenkin vielä kaukana ja muutenkin erittäin epätodennäköistä. Megatrendi nimeltä kaupungistuminen pitää huolen siitä, että Suomeen tarvitaan joka vuosi 25 000 uutta asuntoa kattamaan pelkästään muuttoliike kaupunkeihin. Pakkomyyntejä ei ole vielä näköpiirissä ja korot ovat pysyneet alhaalla. Lisäksi pankit tarjoavat joustavasti lyhennysvapaita niille, joilla on oman talouden kanssa syntynyt hankaluuksia. Synkimpienkin arvioiden mukaan, asuntojen hinnat saattavat tulla alas 5-10 %. Mitään valtavaa romahdusta hintoihin tuskin tulee, mutta markkina varmasti takkuaa yleisen epävarmuuden ja sen takia, että ihmiset yrittävät ajoittaa ostojaan. Muista, vaikka asuntojen hinnat tippuisivat sen 40 %, niin tappiotahan sinulle ei ole syntynyt ennen kuin olet myynyt asunnon.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka maailmalla tilanne on mikä on, hyville ja kohtuuhintaisille asunnoille on yleensä ottajia. Finanssisektorin toimiessa vielä suhteellisen normaalisti ja korkotason pysytellessä alhaalla, on vakavaraisilla ostajilla edelleen ostohousut jalassa. Asuntojen äkillisiä hintojen pudotuksia ei vielä ole näköpiirissä. Myyntiajat saattavat pidentyä ja tiettyjen kohteiden myynti saattaa olla entistä hankalampaa.

Haluatko keskustella sijoittamisesta?

Autamme jatkuvasti asiakkaitamme asuntojen kanssa ja pyrimme samalla myös antamaan vinkkejä asuntosijoittamiseen liittyen. Ole rohkeasti meihin yhteydessä jos sinua askarruttaa jokin asuntosijoittamiseen tai yleisesti asuntoihin liittyvä asia. Sinua auttaa tarpeen vaatiessa laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV). Ota esimerkiksi yhteyttä täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä

Oli sitten kyse asunnon ostamisesta tai myymisestä, voit olla meihin reilusti yhteyksissä ilman sitoumuksia tai päällekäyvää myyntipuhetta. Kiinteistönvälittäjämme auttaa Sinua mielellään. Laita joko sähköpostia tai vaikka soita, niin keskustellaan. Mikäli tiedät tarvitsevasi meidän palveluita, jätä suoraan tilaus verkkokaupastamme, jonne pääset tästä linkistä. Muissa yhteydenotoissa, voit jättää meille sähköpostia osoitteeseen toimisto@versusasunnot.fi

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.