Lunastuslauseke

Lunastuslauseke

Asuntokauppa on yksi elämän tärkeimmistä kaupoista, ja siksi sinun kannattaa olla huolellinen siihen liittyvistä asioista. Yleensä kiinteistövälittäjä kertoo kaiken oleellisen, mutta siitä ei ole mitään haittaa, että tiedät itsekin asuntokauppaan ja asunnon myymiseen liittyviä asioita. Monia ostajia on välillä hämännyt termi lunastuslauseke, ja se on jopa säikäyttänyt ostajia. Kerromme sinulle kaiken lunastuslausekkeesta, mikä se on ja mitä sinun tulee tietää siitä.

Yksi tärkeimmistä päätöksistä on valita hyvä kiinteistövälittäjä hoitamaan asunnon myyntiäsi. Kiinteistövälittäjän tehtävänä on huolehtia ostajan ja myyjän välisestä kommunikaatiosta ja hoitaa asuntokauppa huolella loppuun asti. Kiinteistövälittäjä laatii kauppakirjan ja siihen merkitään sovitut asiat. Yksi kauppakirjoissa olevissa asioista saattaa olla termi lunastuslauseke. Moni ostaja saattaa ollakin tästä hieman hämmentynyt, mutta asiassa ei ole mitään hämmentävää tai mitään, mistä pitäisi olla huolissaan.

Lunastuslauseke viittaa asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen. Yhtiöjärjestyksessä voi nimittäin olla maininta lunastuslausekkeesta. Tämä tarkoittaa, että tietyllä henkilöllä on oikeus lunastaa asunto, kun asunto on myyty asunto-osakkeen ulkopuoliselle henkilölle siis esimerkiksi henkilölle, joka ei asu ko. taloyhtiössä. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että asunto-osakeyhtiön nykyisillä asukkailla on mahdollista myös ostaa myynnissä oleva asunto. Lunastuslausekkeessa on mainittava, kenellä kaikilla on lunastusoikeus. Kaikissa tilanteissa nimittäin lunastusoikeutta ei ole esimerkiksi silloin, jos ostaja on myyjän lähisukulainen tai jos osakehuoneisto on saatu testamentin perusteella.

Lunastuslausekkeessa on myös mainittava, kuinka kauan lunastuslauseke on voimassa eli kuinka pian asunto-osakeyhtiön asukkailla on mahdollisuus ostaa myynnissä oleva asunto. Kauppakirjoja kannattaisikin allekirjoittaa ja tehdä siitä kolme kappaletta, yksi myyjälle, yksi ostajalle ja yksi asunto-osakeyhtiön hallitukselle. Kauppakirjaan tulee aina olla kirjattu maininta lunastuslausekkeesta, ja tällöin se ei voi tulla yllätyksenä ostajalle. Ostajan kannattaa aina lukea kauppakirja tarkasti ja kysyä epäselvät kohdat myyjältä tai kiinteistövälittäjältä. Kauppakirjasta voi pyytää esimerkiksi luonnoksen, jolloin siihen on aikaa perehtyä rauhassa kotona.

Asunnon myynti

Asuntomyynti on jännittävää aikaa kaikille osapuolille. Asunnon myymisestä huolehtii kiinteistövälittäjä, mikäli hänelle on annettu toimeksianto asunnon myymisestä. Yleensä asunnon myyminen kannattaakin antaa luotettavalle ja huolelliselle kiinteistövälittäjälle niin myyminen hoituu huolellisesti. Näin kaikki lainalaiset asiat tulee hoidettua ja esimerkiksi kauppakirja on lain mukainen. Mikäli yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, lunastusvaatimus pitää esittää yhtiön hallitukselle kuukauden kuluessa siitä, kun osakkeen siirtymisestä on ilmoitettu hallitukselle. Jos lunastusoikeutta aiotaan käyttää, niin kauppahinta tulee maksaa kahden viikon kuluessa lunastusajan päättyessä. Yhtiön hallituksella on tärkeä tehtävä, ja tämä ei saa välittää lunastushintaa asunnon ostajalle ennen kuin ostaja luovuttaa osakekirjan.

Asunnon ostaminen

Asunnon ostajien kannattaakin jo etukäteen perehtyä yhtiöjärjestykseen, sillä sieltä selviää hyvin paljon tärkeää tietoa kuten esimerkiksi lunastuslauseke. Yhtiöjärjestykseen perehtyminen on sallittu ja äärimmäisen toivottavaakin, sillä näin ei ainakaan tule ostajalle yllätyksiä asunnon ostamisessa. Lisäksi kannattaa perehtyä yhtiön taloudellisiin lukuihin. Tämä päätee oli kyseessä sitten oman kodin osto tai sijoitusasunto.

Mitä hyötyä on lunastusmenettelystä?

Monissa uudemmissa taloissa ei ole enää käytetty lunastuslauseketta, sillä halutaan, että asunto-osakkeet ovat vapaasti myynnissä ja kukaan ei pääse kaupan väliin halutessaan. Joissain vanhemmissa taloissa saattaa olla vielä mahdollista, että yhtiöjärjestyksissä on lunastuslausekkeitta. Näin on saatettu haluta säilyttää vanhoilla asukkailla mahdollisuus talon asunto-osakkeiden myyntiin ja kuka vain on voinut ostaa asunto-osakkeita niin halutessaan. Myös pienissä taloyhtiöissä, joissa ilmapiiri on tiivis ja läheinen, on haluttu säädellä ulkopuolisten asuntojen ostamista. Tällöin asukkailla on ikään kuin oikeus valita, ketä taloon otetaan asumaan. Mikäli taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, niin se voi myös olla merkki erittäin hyvästä taloyhtiöstä. Erittäin hyvissä taloyhtiöissä asuntojen hinnat voivat olla korkeampia kuin korkeammat markkinahinnat.

Mitä haittaa on lunastuslausekkeesta?

Käytännössä lunastuslausekkeesta ei ole kovin paljon haittaa ostajalle. Kunhan olet vain tietoinen, että ostamassasi taloyhtiössäsi sellainen on ja odotat tietyn ajan, niin sen jälkeen asunto on sinun. Ainut haitta, mikä siitä voi olla, on mielipahan aiheutuminen, mikäli jokin asukas aikookin ostaa haluamasi asunnon. Aina kannattaakin odottaa sen verran, että asunto on varmasti sinun ja sen jälkeen aloittaa vasta esimerkiksi remonttihommat.

Joskus ostajat toki voivat säikähtää lunastuslausekkeesta, mutta ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa selittää asian niin, ettei siitä koidu mitään haittaa. Olisikin äärimmäisen ikävää, mikäli haluamasi asunto menisi toisaalle, jos et olisi tietoinen lunastuslausekkeesta. Tietämättömyys voi siis olla ainut mielipaha, mikä lunastuslausekkeesta voi aiheutua. Se on kuitenkin äärimmäisen harvinaista, jos olet vain perehtynyt haluamasi asunnon tietoihin tarkemmin. Yleensä ihmiset eivät edes halua hankkia toista asuntoa samasta taloyhtiöstä. Harvassa on nimittäin sellaiset tilanteet, jolloin jokin asukas hankkisikin asunnon samasta taloyhtiöstä.

Sijoitusasunnon hankkiminen voi olla kuitenkin sellainen tilanne, jossa lunastuslauseketta käytetään. Mikäli taloyhtiö on hyvä ja jokin asukas on sijoittajapersoona, niin hän saattaa haluta hankkia sijoitusasunnon samasta taloyhtiöstä ja käyttää lunastuslauseketta. Tällaisessa tilanteessa asukas voi kuitenkin ostaa asunnon normaalissa kaupankäynnissä, eikä lunastuslausekkeen kautta. Varsinkin jos kyseessä on unelmiesi koti, niin ei kannata säikähtää lunastuslauseketta. Aina kannattaa tarttua ostotilaisuuteen, jos vain asunto tuntuu siltä.

Joskus myös oikeusasteissa on selvitelty lunastuslausekkeesta aiheutuvia riitoja ja kiistoja, mutta yleensä ne voivat olla aiheutuneet siitä, jos lunastuslauseketta ei ole määritelty tarkasti. Joskus myös ostajat eivät ole malttaneet odottaa lunastusajan päättymistä ja ovat aloittaneet esimerkiksi remontin ja sitten ovat saattaneet pettyä, jos jokin osakas onkin lunastanut asunnon. Nämä tilanteet ovat kuitenkin jokseenkin harvinaisia, ja niistä selviää, kunhan vain malttaa odottaa hieman ennen remontin aloittamista. Lunastuslauseketta ei siis pidä ”pelätä”, sillä se on myös tavallinen ehto. Asiaan perehtyminen kuitenkin kannattaa, niin yllätyksiä ei tällöin tule.

Millainen on hyvä lunastuslauseke?

Lunastuslauseke kannattaakin kirjoittaa huolella ja tarkasti, sillä epäselvät lunastuslausekkeet aiheuttavat vain ylimääräistä harmia kaikille ja jopa riitoja oikeusasteissa. Asunto-osakeyhtiölaissa on määritelty tarkemmin lunastuslausekkeista ja sen ehdoista, ja sieltä saa asiasta lisätietoa. Hyvä kiinteistönvälittäjä osaa kuitenkin ottaa huomioon lunastuslausekkeen vaatimat asiat ja onkin aina velvollinen kertomaan siitä, mikäli se yhtiöjärjestyksessä esiintyy. Hyvä lunastuslauseke on tarkka ja hyvin määritelty. Hyvä lunastuslauseke ei jätä epäselväksi asioista, eikä sitä voi tulkita monella eri tapaa.

Kiinteistönvälitys on tarkkaa palvelua ja siinä ollaan aina tärkeiden asioiden äärellä. Tällöin on hyvä valita ammattitaitoinen kiinteistönvälitysliike, joka hoitaa asuntomyynnin ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Hyvä kiinteistönvälitysliike on sekä ostajan että myyjän asialla ja hoitaa molempien asiat laadukkaasti. Käytä siis hetki aikaasi elämän tärkeimmän päätösten äärellä ja valitse hyvä kiinteistönvälittäjä!

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.