Blogi: Mitä asuntomarkkinoilla on tapahtunut huonoina aikoina?

Vaikka yleensä ei ole taakse katsomista, on silti hyvä välillä kurkistaa myös historiaan, kuinka asuntomarkkinat ovat historiallisesti käyttäytyneet erilaisissa kriiseissä ja tilanteissa. Kun mietit asunnon ostamista, on hyvä tiedostaa, millaisen sijoitusinstrumentin kanssa olet tekemisissä ja miten se mahdollisesti käyttäytyy kun maailmantaloudessa koittaa huonot ajat. Historian tutkiminen on myös eräänlaista riskien hallintaa sekä oppimisprosessia, joka ei toivottavasti koskaan lopu.

Asuntojen hintoja kuvaava reaalihintaideksi on käyttäytynyt 70-luvulta asti seuraavasti. Merkille pantavaa on tietenkin 1980-luvun lopun hurmio ja kulutustalouden huippuvuodet, jotka eskaloituivat 1990-luvun alussa lamaan. Lamassa asuntojen hinnat putosivat käytännössä aina vuoteen 1993 saakka ja pudotusta oli yli 40%. Voit miettiä, että nykyään se tarkoittaisi että 200 000 euron asuntosi arvosta kuihtuisi 3 vuodessa 80 000euroa. Ei siis mikään oikein miellyttävä tilanne. Lama-aikana myös korot huitelivat yli 15%, joten kotitalouksien tilanne on ollut monin tavoin erittäin haastava.

Versus Asunnot

http://www.stat.fi/til/ashi/2014/09/ashi_2014_09_2014-10-28_kuv_005_fi.html

 

Versus Asunnot

https://www.stat.fi/til/asvu/2014/asvu_2014_2015-03-06_tie_001_fi.html

 

Verrataan taas vuokrien kehitystä samalla aikajaksolla mitä ylempi graafi näyttää asuntojen hinnoista. Neliövuokrien kehitys vuodesta 1975 vuoteen 2015 on ollut hyvin maltillista ja tasaista, mikä on sinänsä hyvin ”erikoista”. Edellisessä kaaviossa näit, kuinka asuntojen hinnat tippuivat 1990-luvun lamassa yli 40%, mutta kun tarkastellaan neliövuokrien kehitystä samaan aikaan, ovat vuokrat jopa nousseet, tai vähintään pysyneet paikallaan. Historiaan peilaten, vuokrien kehitys on ollut siis tasaista ja ne eivät reagoi huonoina aikoina samalla tavalla kuin asuntojen hinnat. Toki, menneisyys ei ole tae tulevasta, mutta näin ne ovat yleisesti ottaen käyttäytyneet.

Korona ja asuntomarkkinat

Kuinka maailmanlaajuisesti yksi taloudellisesti pahimmista katastrofeista on vaikuttanut asuntomarkkinoihin tähän mennessä? Käytännössä asuntojen hinnat ja vuokrat ovat pitäneet hyvin pintansa myös kriisin aikana. Tätä on toki tukenut matala korkotaso ja pankkien hyvä luotonantaminen, mutta silti mitään poikkeuksellista ei ole nähty asuntomarkkinoilla, vaikka sitä uumoiltiin. Vuokrat ovat edelleen tasaiset ja myös asuntojen hinnoissa ei ole tapahtunut juurikaan muutosta. Huonoina aikoina sijainnin merkitys korostuu, joten pidä huoli, että asuntosi on hyvällä sijainnilla.

Mitä voimme tästä päätellä?

Yhteenvetona voidaan sanoa tästä pintaraapaisusta asuntomarkkinoihin, että oman talouden ja sijoitusstrategian hallinnalla on valtava merkitys. Mikäli omat puskurit talouden hallinnassa ovat kunnossa, asunnon sijainti on hyvä ja vuokrattavuus hyvällä tasolla, pitäisi yönsä pystyä nukkumaan rauhassa. Asuntojen hinnat tulevat varmasti elämään ylös sekä alas joten on tärkeää, ettei aja itseään niin ahtaalle, että omaisuutta joudutaan lähteä realisoimaan alamäen sattuessa. Asuntosijoitusta kannattaakin miettiä siltä kannalta, että vaikka asuntosi arvo tippuisi yhdessä yössä 40%, ei se käytännössä vaikuta elämääsi mitenkään, kunhan et joudu pakon edessä sitä myymään. Tärkeää on, että saat asunnosta edelleen vuokraa jonka avulla katat lainanhoitokulut ja vastikkeet.

Haluatko keskustella sijoittamisesta?

Autamme jatkuvasti asiakkaitamme asuntojen kanssa ja pyrimme samalla myös antamaan vinkkejä asuntosijoittamiseen liittyen. Ole rohkeasti meihin yhteydessä jos sinua askarruttaa jokin asuntosijoittamiseen tai yleisesti asuntoihin liittyvä asia. Sinua auttaa tarpeen vaatiessa laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV). Ota esimerkiksi yhteyttä täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä

Oli sitten kyse asunnon ostamisesta tai myymisestä, voit olla meihin reilusti yhteyksissä ilman sitoumuksia tai päällekäyvää myyntipuhetta. Kiinteistönvälittäjämme auttaa Sinua mielellään. Laita joko sähköpostia tai vaikka soita, niin keskustellaan. Mikäli tiedät tarvitsevasi meidän palveluita, jätä suoraan tilaus verkkokaupastamme, jonne pääset tästä linkistä. Muissa yhteydenotoissa, voit jättää meille sähköpostia osoitteeseen toimisto@versusasunnot.fi

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.