Blogi: Mikä on 72-sääntö ja miten se toimii?

72-sääntö on loistava keksintö laskea yksinkertaisesti aika, joka menee sijoituksesi arvon tuplaantumiseen. Välillä asiasta saattaa kuulla mainittavan, mutta sääntö saattaa olla hankala hahmottaa, että miten se oikein toimii ja lasketaan. Asia on oikeasti todella yksinkertainen ja se kannattaa painaa muistiin. Asunnon ostajana sinun on hyvä miettiä pitkällä juoksulla, milloin sijoituksesi ns. tulee maksuun.

Otetaan esimerkki, jossa olet ostamassa Tampereen keskustan liepeiltä ensimmäistä sijoitusasuntoa velattomaan hintaan 120 000euroa. Saisit asunnosta vaivaiset 3,5% tuoton nykyisellä vuokratasolla, mikä on asuntosijoittamisessa suhteellisen kehno tuotto. Laske 72 / 3,5% niin saat tulokseksi 20,5 vuotta jonka jälkeen asuntosi on ns. maksanut itsensä takaisin. Edellyttäen että tuotto pysyy tasan samana jatkuvasti ja tyhjiä kuukausia ei ilmesty matkan varrella.

Tuotoilla on hyvä leikitellä ja katsoa kriittisesti, onko tämä 3,5% tuotto sinulle riittävä vai olisiko markkinoita aktiivisesti seuraamalla ja tarjoamalla ns. ”happamiin” kohteisiin mahdollisuus tehdä hyvä löytö ja saada kohde alle markkinahinnan. Oletetaan että olet edelleen Tampereen kupeessa ostohousut jalassa  ja löydät hyvän kohteen, jonka velaton hinta on hieman edullisempi, kohde vähän vanhempi mutta tuotto hyvä 7%. Tarjoat kohteesta 80 000euroa ja myyjä hyväksyy sen. Nopealla matematiikalla 72 / 7% on 10,2v, jolloin asunto on maksanut itsensä takaisin.

Palataan vielä tähän 120 000euron kohteeseen. Tällä 3,5% tuotolla menee 20,5 vuotta, että olet tuplannut omistuksesi arvon. Jos pystyt erinäisillä toimenpiteillä esim. remonteilla ja vuokraa korottamalla tarjoamaan saman huoneiston vuokralle, mutta tuotto olisikin saatu nostettua 5,5%, niin saman asunnon arvon tuplaamisen menisi enää 13 vuotta. Ero on valtava, joten kannattaa todella miettiä, kuinka saat asunnon tuottamaan parhaalla mahdollisella tavalla ja onko vallitseva vuokrataso sinulle asunnon ostajana juuri oikea.

Jatketaan vielä kolmannesta kulmasta tätä Tampereen 120 000euron asunnon tapausta ja otetaan mukaan oman pääoman tuotto. Jos ajatellaan karkeasti tai kuvitteellisesti näin, että 120 000euron velattomasta hinnasta 30 000euroa on myyntihintaa, jonka maksat konkreettisesti käteisellä pois kauppojen yhteydessä. Normaalia voisi olla, että tässä kohteessa olisi oman pääoman tuotto vaikkapa 15%. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittamasi käteisen (eli myyntihinnan verran) olet 72-säännöllä tuplannut 4,8 vuodessa.

Asuntosijoittaminen on pitkää maratonjuoksua, joten 0,5% tai vaikka 1 % suuntaan tai toiseen voi olla kymmenien tuhansia prosentti, joten on hyvä olla kriittinen ja miettiä, onko sijoitukseni linjassa valitsemaani strategiaan. Asuntosijoittajana sinun tulee myös pohtia, tyydytkö pienempään tuottoon, matalampaan riskiin vai kasvatatko riskiä hieman ja haet suurempia tuottoja. Yleensä tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Katso kokonaisuutta ja mieti tarkkaan liikkeitäsi.

Muista siis 72-sääntö.

Ps. Muista, että laskelma on hyvin suoraviivainen, myyntihinnat suuntaa antavia eivätkä ota kantaa mm. verotuksellisiin kysymyksiin.

Haluatko keskustella sijoittamisesta?

Autamme jatkuvasti asiakkaitamme asuntojen kanssa ja pyrimme samalla myös antamaan vinkkejä asuntosijoittamiseen liittyen. Ole rohkeasti meihin yhteydessä jos sinua askarruttaa jokin asuntosijoittamiseen tai yleisesti asuntoihin liittyvä asia. Sinua auttaa tarpeen vaatiessa laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV). Ota esimerkiksi yhteyttä täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä

Oli sitten kyse asunnon ostamisesta tai myymisestä, voit olla meihin reilusti yhteyksissä ilman sitoumuksia tai päällekäyvää myyntipuhetta. Kiinteistönvälittäjämme auttaa Sinua mielellään. Laita joko sähköpostia tai vaikka soita, niin keskustellaan. Mikäli tiedät tarvitsevasi meidän palveluita, jätä suoraan tilaus verkkokaupastamme, jonne pääset tästä linkistä. Muissa yhteydenotoissa, voit jättää meille sähköpostia osoitteeseen toimisto@versusasunnot.fi

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.