Blogi: Kuinka puran vuokrasopimuksen laillisesti?

Vuokrasuhteen purkaminen on erittäin harmillinen homma mutta samalla onneksi suhteellisen harvinainen tapahtuma. Yleensä erinäisillä sovitteluilla ja avoimella keskustelulla saadaan aikaan se, että varoittamiseen tai purkamiseen asti ei tarvitse edetä. Mikäli kuitenkin tilanne eskaloituu sellaiseksi ettei muita käytännön vaihtoehtoja ole, niin seuraavassa opastus oikeaoppiseen vuokrasuhteen purkamiseen.

Purkamista ei noin vain voi päättää tehdä, vaan sen täytyy täyttää laissa määritetyt kriteerit. Lain edellyttämät syyt, minkä perusteella saat lähteä purkamaan vuokrasopimusta:

Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta (AHVL 8:61§) – vuokranantajan oikeus purkaa vuokrasopimus:

1) jos vuokralainen laiminlyö vuokran säädetyssä tai sovitussa ajassa. (”Yleensä 2kk maksamatta jätetty vuokra on jo riittävä syy purkamiselle”)
2) jos vuokraoikeus siirretään taikka huoneisto tai sen osa muutoin luovutetaan toisen käytettäväksi vastoin tämän lain säännöksiä;
3) jos huoneistoa käytetään muuhun tarkoitukseen tai muulla tavalla kuin vuokrasopimusta tehtäessä on edellytetty;
4) jos vuokralainen viettää tai sallii vietettävän huoneistossa häiritsevää elämää;
5) jos vuokralainen hoitaa huoneistoa huonosti; tai
6) jos vuokralainen huoneistossa rikkoo, mitä terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty.

Purkuilmoitus vuokralaiselle / vuokralaisille

Jos tilillä ei näy vuokraa tai isännöitsijä kertoo huoneistossa tapahtuvan metelöintiä, ei se automaattisesti synnytä oikeutta päättää sopimusta vaikka se täyttäisi laissa määritetyt purkuperusteet. Purkuilmoituksesta tulee käydä ilmi purkamisen perusteet (vuokran maksamatta jättäminen, toistuvat häiriöt huoneistossa tjms.). Vuokraisännän pitää siis antaa vuokralaiselle kirjallinen purkuilmoitus, joka todistettavasti luovutetaan vuokralaiselle. Pelkkä postiluukusta sujauttaminen tai oveen naulaaminen ei ole riittävä tapa jättää ilmoitusta.

Kuinka antaa purkuilmoituksen tiedoksianto

Tilanne saattaa kärjistyä siihen, ettet saa vuokralaista kiinni edes lähimmästä kapakasta, saatika hän vastaa puhelimeen tai viesteihisi. Silloin tilanne on yksinkertaisesti se, että purkuilmoitus pitää saattaa vuokralaiselle tiedoksi todistettavasti jotenkin muuten. Vaihtoehdot ovat käytännössä:

1. Saat aikaiseksi tapaamisen ja allekirjoitutat vuokralaisella dokumentin, jolla hän kuittaa purkuilmoituksen vastaanotetuksi.
2. Hankit todistajan joka todistaa vuokralaisen saaneen tiedoksiannon suoraan käteen.
3. Postilla on käytössä saantitodistuskirje, joka käytännössä toimii em. tavalla mutta Postin välityksellä, jossa saantitodistuskirje luovutetaan henkilökohtaisesti.
4. Haastemies toimittaa tiedoksiannon.

Vuokralaisen häätäminen asunnosta

Toivottavasti tähän tilanteeseen ei tarvitse koskaan mennä, mutta mikäli niin käy, että vuokralainen ei päätä lähteä asunnosta purkuilmoituksen tiedoksiannonkaan jälkeen, vaan päättää pitää asunnossa edelleen leiriä, on seuraava toimenpide häätäminen. Vuokralaisen häätämistä täytyy hakea käräjäoikeudesta ja he ottavat asian käsittelyyn. Et siis voi marssia asuntoon sisään, ottaa pulttujen nurkasta kiinni ja heittää asukasta ulos, vaan prosessi täytyy viedä lain mukaan oikeaoppisesti loppuun saakka. Käräjäoikeuden päätös saattaa viedä erittäin paljon aikaa, joten on syytä varautua, että asia kestää. Vuokralaisen on maksettava vuokraa myös siltä ajalta, kun häntä ”häädetään” asunnosta.

Vuokrasuhteen purkaminen ja jopa häätöön asti menevä prosessi on onneksi harvinaista. Pyri kaikilla toimenpiteillä siihen, ettei sinun ja vuokralaisesi välit tulehdu siihen pisteeseen että joudutaan menemään häätöön saakka. Yleensä keskustelu, sovittelu ja rehellinen puheyhteys auttaa saamaan ratkaisun asiaan.

Muutama käytännön vinkki vuokraukseen

– Tarkista aina vuokralaisen luottotiedot
– Pyri haastattelemaan vuokralainen kasvotusten
– Pidä 2kk takuuvuokra rahana tallessa vuokravakuustilillä
– Jos epäilet hiemankaan vuokralaisen maksukykyä, pyri saamaan lisäksi henkilötakaus
– Vaali hyvää vuokrasuhdetta ja ole reilu vuokranantaja.

 

Haluatko keskustella sijoittamisesta?

Autamme jatkuvasti asiakkaitamme asuntojen kanssa ja pyrimme samalla myös antamaan vinkkejä asuntosijoittamiseen liittyen. Ole rohkeasti meihin yhteydessä jos sinua askarruttaa jokin asuntosijoittamiseen tai yleisesti asuntoihin liittyvä asia. Sinua auttaa tarpeen vaatiessa laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV). Ota esimerkiksi yhteyttä täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä

Oli sitten kyse asunnon ostamisesta tai myymisestä, voit olla meihin reilusti yhteyksissä ilman sitoumuksia tai päällekäyvää myyntipuhetta. Kiinteistönvälittäjämme auttaa Sinua mielellään. Laita joko sähköpostia tai vaikka soita, niin keskustellaan. Mikäli tiedät tarvitsevasi meidän palveluita, jätä suoraan tilaus verkkokaupastamme, jonne pääset tästä linkistä. Muissa yhteydenotoissa, voit jättää meille sähköpostia osoitteeseen toimisto@versusasunnot.fi

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.