Blogi: Nämä sinun tulee tietää taloyhtiöremonteista

Taloyhtiön remontit ovat yleensä se iso paha susi, jota pelätään ja vieroksutaan kuin ruttoa. Remontit ovat ehkä kaikista eniten keskustelluin aihe, kun puhutaan asuntoihin sijoittamisesta tai oman kodin hankinnasta. Onkohan putkiremontti tehty? Mitä remontteja on tulossa? Paljonkohan ne maksaa? Varmasti aika kallista? Taloyhtiön remontit maksavat aina, mutta niitä ei lähtökohtaisesti kannata pelätä. Ennen asunnon ostamista on hyvä tunnistaa, missä tilassa taloyhtiö on ja milloin mahdolliset remontit ovat tulossa. Kun tiedät, milloin suunnilleen tulee mitäkin, on paljon helpompi ja luottavaisempi olo laskea auki mahdollisia kustannuksia. Nämä kustannukset voit ottaa huomioon tehdessäsi tarjousta tai hieroessasi kauppoja.

Kun tiedät taloyhtiön rakennusvuoden, voit sen pohjalta suunnilleen laskea, milloin pitäisi tulla mikäkin suurempi remontti. Tämä ei tokikaan aina mene suoraviivaisesti näin, mutta antaa osviittaa siitä, mitä on ehkä tulossa tai mitä olisi pitänyt jo tehdä. Seuraavassa karkeasti laskettuna, mikä on minkäkin taloyhtiön osan tekninen käyttöikä:

Putkiremontti

Putkien tekninen käyttöikä on yleensä noin 40-60 vuotta. Nykyään putkiremontteja tehdään paljon sukittamalla, eli viemäriputkien sisään asennetaan uusi, pehmeä, epoksilla kyllästetty putki, joka kuivuessa kovettuu. Sukittamista ei voida kuitenkaan tehdä, mikäli putket ovat todella huonossa kunnossa, sillä ennen itse sukittamista, putkien pitää kestää ”rassaaminen” sekä kovempi huuhtelu. Mikäli sukittamista ei voida tehdä, toteutetaan perinteinen linjasaneeraus. Käyttövesiputkiin sukittamista ei Suomessa käytetä.

Sähköremontti

Vastaan tulee edelleen taloyhtiöitä, joissa on yli 60 vuotta vanhat sähköt. Sähkö itsessään ei ole muuttunut vanhoista ajoista, mutta vuonna 1960 ei ehkä osattu arvioida, miten paljon erilaisia laitteita, koneita ja elektroniikkaa ihmisillä on nykyään kotona. Tämä rasittaa taloyhtiön sähköjen kapasiteettia ja vanhoissa taloissa tästä syystä sulakkeet paukkuu. Vanhat sähköt ovat myös eräällä lailla riskialttiitakin. Sähköremontti tehdään yleensä 45-55 vuoden jälkeen, eli karkeasti arvioituna niiden tekninen käyttöikä on noin 50 vuotta.

Kattoremontti

Kattoremontteja on todella monenlaisia ja usein niiden käyttöikää myös jatketaan pienillä paikkauksilla tai korjauksilla. Nyrkkisääntönä on kuitenkin pidetty, että pelti ja tiilikaton tekninen käyttöikä on noin 40-50 vuotta. Bitumi ja huopakatto taas kestää verrattain vähemmän aikaa, sillä niiden tekninen käyttöikä on noin 20-30 vuotta.

Parvekeremontti

Parvekkeiden remontteihin vaikuttaa suunnattomasti se, millä tavoin ne on rakennettu. Välillä parvekkeet puretaan kokonaan ja rakennetaan uusiksi, kun taas välillä niitä saneerataan ja puretaan osittain, jättäen hyväkuntoisen rungon paikalleen. Vanhaa runkoa tuetaan eri menetelmin ja se saneerataan kuntoon. Parvekkeiden tekninen käyttöikä on noin 35-55 vuotta.

Kylpyhuoneremontti

Huoneiston kylpyhuone on ehkä tavanomaisin remontin kohde. Jos mietit ihan käytännössä, kuinka paljon kylpyhuonetta käytetään arjessa, niin sen kuluminen ei pitäisi tulla yllätyksenä. Kylpyhuoneremontti tulisi tehdä laatoituksien, vesikalusteiden ja vedeneristyksen osalta 20-30 vuoden välein. Alkuperäiset yli 40 vuotta vanhat kylpyhuoneet alkavat olla myös pienimuotoisia riskejä taloyhtiölle, joten ne on hyvä saattaa ajantasalle.

Ikkunaremontti

Suomen ilmasto on aika armoton taloyhtiön ikkunoille, sillä taivaalta voi tulla milloin mitäkin ja pakkastakin pitäisi sietää. Onneksi Suomessa on totuttu tähän ja ikkunoiden tekninen laatu on varsin hyvää. Kaikki kuitenkin kuluu ja ”hapertuu” vuosien saatossa, joten myös ikkunat tulee aika-ajoin uusia. Ikkunaremontti saatetaan usein ajoittaa parvekeremontin kanssa samaan, sillä siinä samalla niitä on helpompi uusia. Ikkunoiden tekninen käyttöikä on noin 30-40 vuotta.

Hissiremontti

Hissit ovat tunnetusti suhteessa kalliita remontteja taloyhtiöille. Nykyään täysien remonttien sijaan toteutetaan ns. modernisointeja, eli täydellistä uusimista ei tehdä vaan hissien käyttöikää jatketaan, varmistaen turvallinen liikkuminen. Hissiremontti on yleensä ajankohtainen 25-30 vuoden välein.

Haluatko keskustella sijoittamisesta?

Autamme jatkuvasti asiakkaitamme asuntojen kanssa ja pyrimme samalla myös antamaan vinkkejä asuntosijoittamiseen liittyen. Ole rohkeasti meihin yhteydessä jos sinua askarruttaa jokin asuntosijoittamiseen tai yleisesti asuntoihin liittyvä asia. Sinua auttaa tarpeen vaatiessa laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV). Ota esimerkiksi yhteyttä täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä

Oli sitten kyse asunnon ostamisesta tai myymisestä, voit olla meihin reilusti yhteyksissä ilman sitoumuksia tai päällekäyvää myyntipuhetta. Kiinteistönvälittäjämme auttaa Sinua mielellään. Laita joko sähköpostia tai vaikka soita, niin keskustellaan. Mikäli tiedät tarvitsevasi meidän palveluita, jätä suoraan tilaus verkkokaupastamme, jonne pääset tästä linkistä. Muissa yhteydenotoissa, voit jättää meille sähköpostia osoitteeseen toimisto@versusasunnot.fi

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.