Blogi: Vuokralainen ei maksa vuokria. Mitä tehdä?

Vuokralainen ei maksa vuokria ajallaan. Mitä pitäisi tehdä?

 

Ongelma on onneksi harvinainen, mutta josta yleensä pelotellaan tai pahimmassa tapauksessa lehtien otsikot pursuavat ”maksamattomia vuokria”. Vuokran maksamatta jättäminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että vuokralainen itsessään olisi huono tai vastuuton. Joskus elämäntilanne kuten ero, läheisen kuolema, auton hajoaminen tai vastaava saattavat aiheuttaa yksinkertaisesti ylitsepääsemättömän tilanteen, jossa vuokranmaksu tulee laiminlyötyä.

Vuokranmaksun myöhästyttyä, lähesty asiaa nopeasti sekä asiallisesti, soita tai laita viestiä vuokralaiselle.  Mainitse, että kirjanpitosi mukaan vuokra ei ole tullut tilille sovitusti. Samassa lauseessa voit kysyä ihan reilusti, onko jotain sattunut tai voitko olla jotenkin avuksi? Tällä lauserakenteella saat jo vuokralaisen helpommin kertomaan oikean syyn, sillä osoitat hänelle sen, että todella kuuntelet tai että sinulle voi oikeasti kertoa asioista. Mikäli lähestyminen olisi agressiivinen tai syyttävä, saattaa lopputulos olla huomattavasti huonompi.

Kun olet saanut vuokralaiselta syyn vuokran maksamatta jättämiseen, pyri hakemaan ratkaisua siihen, kuinka asia saataisiin taas järjestykseen yhdessä hänen kanssaan. Joskus työssäkäyvän henkilön palkkapäivä saattaa vaihdella ja olla esimerkiksi kuun puolessa välissä, kun taas vuokran maksu alkukuusta. Jos sinulla on mahdollisuus, voit suunnitella vuokralaisen kanssa vuokranmaksupäivän siirtämistä jos siitä on apua. Tärkeintä on kuitenkin pitää avoin ja sovitteleva asenne sekä keskusteluyhteys, jolloin homma voi korjaantua heti seuraavassa kuussa.

Mikäli tilanne on se, että vuokralainen ei vastaa viesteihin tai ei ole muuten halukas keskustelemaan ongelmasta sen ratkaisemiseksi, niin silloin käytännössä vuokraisännällä on oikeus 14 päivän jälkeen lähettää kirjallinen maksumuistutus. Mikäli tämänkään jälkeen ei kuulu mitään, voidaan lähteä miettimään jatkotoimenpiteitä. Vuokrasopimus voidaan irtisanomisen sijaan myös purkaa suoraan, mikäli vuokria on rästissä yli 2kk ajalta. Muutoin menetellään normaalin irtisanomisajan mukaan.  Tätä ennen on kuitenkin syytä käyttää kevyemmät keinot asian ratkaisemiseksi. Suoralta kädeltä ei voida tehdä vuokrasopimuksen purkamista, vaan vuokralaiselle on lähetettävä ensin purkuilmoitus, joka sisältää purkamisen perusteet. Purkuilmoitus on tehtävä kirjallisesti ja todistettavasti niin, että se annetaan vuokralaiselle käteen todistetusti. Postiluukusta tiputtaminen ei ole riittävän todisteellinen.

Kun vuokralainen on lähtenyt asunnosta ja jättänyt jälkeensä esimerkiksi kahden kuukauden maksamattomat vuokrat, voit yrittää viestitellä vuokralaisen kanssa ja sopia jäljelle jääville vuokrille esimerkiksi maksusuunnitelman, jossa hän maksaa sen pienissä erissä. Jos tämä ei käy tai hän ei vastaa viesteihin, voit edetä asiassa ja kääntyä perintätoimiston puoleen. He ovat ammattilaisia näissä ja palkkiot ovat yleensä kohtuullisia. Toki vielä ennen tätä olet voinut pidättää mahdollisen takuuvuokran, joka voi kattaa osan vahingosta. Tällaisia tapauksia varten on nimenomaan hyvä pidättäytyä rahallisissa vakuuksissa, eikä pelkissä henkilötakauksissa.

Onneksi tällaiset tapaukset ovat harvinaisia. Parhaimmassa tapauksessa vuokrarästi voi olla jopa mahdollisuus, sillä vuokralainen voi olla todella kiitollinen siitä, että ymmärsit hänen tilanteen ja annoit hieman joustoa. Hän varmasti muistaa sen ja saattaa olla, että hän sitoutuu asumaan vuokralla asunnossasi vuosia eteenpäin erittäin tyytyväisenä.

Pähkinänkuoressa:

1. Reagoi nopeasti myöhästyneeseen vuokranmaksuun, jolloin annat kuvan, ettei ole suotavaa myöhästyä vuokranmaksusta.
2. Pyri positiiviseen ja sovittelevaan asenteeseen läpi koko prosessin.
3. Jousta jos vain mahdollista. Pieni jousto voi olla vuokralaiselle todella merkityksellinen asia.
4. Muista toimia juridisesti oikein, jos lähdet purkamaan tai irtisanomaan sopimusta.
5. Vuokrasopimus voidaan purkaa joko irtisanomalla tai purkamalla. Suora purkaminen on mahdollista vasta, kun yli 2kk vuokrat ovat rästissä.
6. Valitse hyvä ja asiansa osaava perintätoimisto.

– Lataa juridisesti pätevä vuokrasopimuspohja täältä

Haluatko keskustella sijoittamisesta?

Autamme jatkuvasti asiakkaitamme asuntojen kanssa ja pyrimme samalla myös antamaan vinkkejä asuntosijoittamiseen liittyen. Ole rohkeasti meihin yhteydessä jos sinua askarruttaa jokin asuntosijoittamiseen tai yleisesti asuntoihin liittyvä asia. Sinua auttaa tarpeen vaatiessa laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV). Ota esimerkiksi yhteyttä täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä

Oli sitten kyse asunnon ostamisesta tai myymisestä, voit olla meihin reilusti yhteyksissä ilman sitoumuksia tai päällekäyvää myyntipuhetta. Kiinteistönvälittäjämme auttaa Sinua mielellään. Laita joko sähköpostia tai vaikka soita, niin keskustellaan. Mikäli tiedät tarvitsevasi meidän palveluita, jätä suoraan tilaus verkkokaupastamme, jonne pääset tästä linkistä. Muissa yhteydenotoissa, voit jättää meille sähköpostia osoitteeseen toimisto@versusasunnot.fi

yhteys
tarjouspyyntö

Tarjouspyyntölomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.